A bloggolásról másként! | a szolgálat & az alázat faktor

Avagy állhatsz, legjobb helyen a keresőkben, lehetnek legjobb referenciáid, ha nem érted a lényeget…

SEO, blog, komment, PR

Egyik partneremmel a blogokról, bloggolásról beszélgettünk, mint működőképes promóciós illetve ismertségfokozó eszköz. Egy korábbi írásom jutott eszembe, ami a blogot, SEOt… körüllengő mítoszt igyekezett kicsit oldani, és néhány gyakorlati szempontra felhívni a figyelmet. Mielőtt tovább olvasol, javaslom olvasd el a cikket!…>>

Azért hozom ide, mert legyen bármely tartalom a blogon, weboldalon, legyen bármennyire jól optimalizálva, ha alázat nincs semmit nem ér!

Álljon itt a kommentemre adott, korrekt válasz:

Kedves István,

Köszönjük a hasznos hozzászólást sok esetben egyet értünk és természetesen néhány pontban nem. Maga a keresőoptimalizálás nyilván még ma is a legtöbbeknek annyit jelent, mint ami akár néhány évvel ezelőtt működhetett is, azaz nyomjuk tele az oldalt kulcsszavakkal és vegyünk fel annyi linket az oldalhoz, ami a csövön kifér és akkor jók leszünk. Ez ma már nem igaz (és igazából a régebbi időkben sem ez volt) a tökéletes út a sikerhez. Éppen ezért törekszünk mi is nem a mennyiségre, hanem a minőségre.

A másik dolog, amiben szintén egyetértünk, hogy a keresőoptimalizálás önmagában kevés. A Google valóban nem a legjobban beállított oldalt akarja az első helyen megjeleníteni egy keresési kifejezésre, hanem azt, amely az ő rendszerét használók igényeit leginkább kielégíti. Hiszen ez magának a Google-nek a fő célja. Akkor lesz sikeres, ha a lehető legjobb megoldásokat kínálja a kereső eszközt használók számára. Ez tehát valóban egy tiszta dolog. Így egy igazán sikeres webáruház számára elengedhetetlen a felhasználóbarát design és ergonómia, vagy éppen egy szakértői státuszt növelő blog.

Azonban nem lehet elmenni amellett sem, hogy ahhoz, hogy egy oldal akár csak minimális eséllyel pályázzon arra, hogy a keresőben jó helyre kerüljön és onnan látogatókhoz jusson, ahhoz szükség van olyan beállításokra és olyan keresőoptimalizálásra, ami erre alkalmassá teszi magát az oldalt. Akarva, akaratlanul ilyenek például az Ön által említett H1-H6 Header elemek is.

Nyilván valóan az Alexa rank eredményeit sokan vitatják. Ez főként azért van, mert maga a statisztika azoknak az embereknek a felhasználói szokását veszi főként alapul, akik Alexa toolbart használnak. Valljuk be ez hazai viszonylatban nem túl magas arány.

Az említett Alexa rank-os statisztikáknak is megvan a maga oka véleményem szerint. Közel sem mindegy, hogy mi a célja egy oldalnak. Alapvetően a WebShop Experts egy webáruház készítéssel kapcsolatos oldal, mely különböző szolgáltatásokat és megoldásokat kínál egy jelenlegi vagy leendő webáruház tulajdonos számára, míg a Vallalkozasiotletek.com alapvetően, ahogy látom, egy fogalmazhatunk úgy, hogy tematikus blog, amely azzal a céllal működik, hogy ötleteket adjon kezdő vagy működő vállalkozások számára. A két oldal összehasonlítása kicsit irreleváns, mivel más a célja. Nyilván a vállalkozásiotletek.com célja és teljes felépítése is azt támogatja, hogy minden látogató a lehető legtöbb időt töltsön az oldalon, minél több bejegyzést olvasson el és esetleg az ott tanultakat a gyakorlatban is hasznosítsa. Valljuk be ezzel szemben egy webáruház rendszer értékesítése kicsit más dolog.

Amiben még szintén egyet értünk, ha valaki már rendelkezik bloggal, az egy nagyon jó dolog. Mi is javasoljuk minden webáruház tulajdonosnak, hogy használja ezt a kommunikációs formát, mert ezzel nagyban növelheti a szakértői státuszát és a visszatérő vásárlói számát is. Cikkünkkel egy ilyen blog üzemeltetéséhez szerettünk volna segítséget nyújtani, hogy a lehető legtöbb eredményt kihozhassák belőle a tulajdonosok, ha már idejüket és energiájukat nem sajnálják egy-egy cikk megírására. Összességében tehát úgy vélem, ahogy a hozzászólásából is látszik, hogy Neil Pattel és mi is sok esetben egyet értünk, bár nyilván mi a keresőoptimalizálás fontossága mellett kiállunk. Az Öncélú optimalizálás, ahogyan Ön is írta nem célravezető, de mint ahogy egy blogot lehet profin működtetni, hogy az a lehető legtöbbet kihozza a lehetőségekből, úgy a keresőoptimalizálás esetén is így van ez.

Véleményem szerint a lehető legtöbb eszköznek mint a design, az keresőoptimalizálás, az ergonómia, a konverziónövelés a szövegírás mind egységben kell működnie és ha ez adott, akkor a weboldal/webáruház is sikeres lesz.

Összefoglalva, még egyszer köszönöm a hozzászólását, remélem a jövőben is visszafog járni oldalunkra, mivel az ilyen és ehhez hasonló építő jellegű és akár vitaindító hozzászólásoknak is mindig örülünk.

Üdvözlettel,
Vajda Szilárd

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.