8 stratégia szövegíróknak, akik…

…”nem tudnak írni”

írói block

Ha üzletbe vagy egy könyvbe kezdesz oly mindegy, szavakkal kell bánnod, verbálisan, vagy írásban, olvasod vagy Te írod, de lételemed kell legyen. Amennyiben a Te életed sem az íróasztal körül kezdődött, és egy csavargás, csajozás jobban vonzott, mint az íróasztal, akkor tudod, miről beszélek.

 

Amikor egy szerződés kerül a kezedbe semmi gond, egy kérdőív egyenesen a csillagokba emel, de aztán amikor a fehér papírral találod szembe magad, szó benn szakad, hang fenn akad, gyomorgörcs ígérkezik…(?)

 

Aztán minél fontosabb feladat, egy szórólap, vagy egy DM kampány megírása, annál görcsösebben nem mész semmire. Hiába a jó tanácsok, elme térkép, régi cikkek, versenytársak, iparági szereplők, akár iparágon kívülre kacsintva sem jön az a fránya ihlet.

 

Szeretnék néhány gyakorlati tényt megosztani az írói blokk feloldására:

 

1. Felejts el a „nem vagyok író” szindrómát! Aki nem született tehetség, az egyszerűen elsajátítja másoktól, hol innen hol máshonnan csen ötletet, témát, stílust, szófordulatokat, kiszólásokat, szlenget. Ezáltal idővel kialakul a saját hang, a stílus, vezérfonalat elkapod, aztán is akadnak nehézségek. Elég jó? Elég érdekes? Nem túl…? Elég….? Győzd meg magad! : Teljes mértékben képes vagy, átadni a gondolataid!

 

2. Ne várd a tökéletest! Ne keresd a szavakat! Ne várd a tökéletes gondolatot, ne faragd a tökéletes mondatot. Ne tökölj a tökéletes bekezdéssel! Jójóóóó… a címre kicsit szánj több időt, de azt is csak aztán, hogy a törzsszöveget megírtad, mert akkor végig mentél a témán, összeraktad lényeget, felmerültek kérdések, ellenvetések, lehetséges problémák, kifogások vagy valódi ellenvetések. Ennek fényében könnyebb a címsort megfogalmazni.

 

3. Beszélj fennhangon! Nem ciki, maximum az első pár perc! 😛 Engedd meg magadnak ezt a szabadsaágot az írás folyamán is.

 

4. Játssz a szavakkal, mondatokkal! Rakosgasd ó, mint a puzzelt, ehhez a pc-d remek partner! Először csak dobáld ki kulcsszavakat (témák, ötletek, felvetések…), aztán építsd fel a legótornyod!

 

5. Kristályosítsunk ki néhány dolgot! Amennyiben adott a téma, ismered, hogy mit és milyen formába, milyen céllal fogalmaznál meg, ennek ellenére frusztráltnak érzed magad, akkor azt jelenti, hogy zavaros, amit mondani akarsz.

Igyekezz begyűjteni további információt a témáról, rendszerezd szakterület/fontosság/relevancia… szempontjából.

 

6. Ne ragadj le a főcímnél, de erről már fentebb ejtettem szót. Ne ragadj le az első bekezdésnél sem! Az első bekezdés nem azért első, hogy azzal kell kezdeni az írást! Még csak az elősző sem azért előszó! Be vallom én néha el sem olvasom, nem hogy először, de egyáltalán nem szoktam előszót olvasni!

Kezd bátran a lényeggel, olvasd újra, beszéld meg akár magaddal, de ne kritizáld, csak vedd tudomásul a gyengéit az írásodnak, hisz az is Te vagy! Tudom, miről beszélek! Magam sem vagyok tehetséges. 😉

 

7. Tűzz ki magadnak célokat! X óra, Y oldal vagy karaktert… Írói készséged kialakításához, ugyanezek Z napi rendszerességgel, célszerűen (ha mód van rá) ugyanazon időszakban

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.