Először is, nézzük meg: „Ki a sikeres blogger? „

Kétféle alapfaj létezik, az egyik  „aki már celeb státuszra tör” (ezt a szó nemesebb értelmében értem). A másik, aki egy speciális szakterület érdekeltségében ismert. Az előbbi a nagy vagy kisebb nagy hal a nagy tóban, míg utóbbiak a nagy halak a kis tavakban.

Míg a celeb blogger, aki többnyire politikai, közéleti webnaplót ír… egy jól behatárolható célközönségnek, szélesebb témakörben. Addig a „szakértő blogger” egy jól behatárolható témáról, szakterületlőr értekezik, jellemzően egy szűk és főleg probléma érzékeny közönségnek. Természetesen ezek nem kizárólagosságok, számtalan átmenet létezik az átmenetek közt.

Mitől lesz sikeres egy blog? | Hogyan lehet sikeres blogot írni?

Mitől lesz sikeres egy blog?

 

Nézzünk néhány példát:

 • Elismert pénzügyi blogger aki ma már elérte azt a szakértő státuszt, jellemzően szűkebb, magasan kvalifikált, prémium közönségre lő.
 • A legaktívabb pénzügyi blogger, láthatóan széles témaválasztékkal, széles közönség számára szolgál hasznos információkkal. (Okosan használja ki a blog kínálta interakciós lehetőségeket.)
 • Farkas Lívia Életvezetés blogja gyakorlatias ötletetekkel válaszol a láthatóan hálás olvasóinak a problémájára. (Nagyon ügyesen kombinálja az LifeStyle és az ÉnBlog lehetőségeit, fűszerez és bepillantást enged)
 • Oravecz Nóra élet stílus blogja azt kell mondjam Megoszt és bevonz, csak imádói és csak ellenségei vannak, ugyanakkor az eredményeit az ellenségei is elismerik.

Bármelyiküktől többet tanulhatsz, mint az efféle cikkekből vagy könyvekből. Mentsd el mind az RSS olvasódba, vagy a kedvencek közé. Olvasd őket, válaszd ki a kedvenced és kövesd, „másold”, meríts ötletet, inspirációt tőlük!

 

Mitől lesz sikeres egy blog?

Ez egy fundamentális kérdés! – amire jól vissza tudok kérdezni:

 • Számodra mikor, mitől lesz sikeres a blog? – ismertséget, megrendelőt … vagy mit hozzon?
 •  Mi a szándékod vele? – referenciát vagy énmárkát építeni?
 •  Milyen célra használod? – Utcafrontnak a ritkán frissített weboldalad, webáruházad elé?
 • Mit vársz el a blogtól? Ma… 1 hónap…1 év múlva?
 • Tedd fel, és tegyél fel magadnak számtalan hasonló kérdést, és adj rá választ, célszerűen írásban! Ha ezt megteszed, és csak egy picivel következetesebben tanulod, és dolgozol a blog projekten, mint az átlag, akkor Számodra garantáltan sikeres lesz a blogod!

 

2 alapvetés:

 • Legyen választott témád, legyen terved, milyen időszakonként, miről, mit írsz, kinek írsz…!
 • Soha se fogadj el semmilyen korlátot! 😉

 

4 alapvető képesség, amire szüksége van egy sikeres bloggernek:

Erősen ajánlott, ha a személyiséged az alábbiakból, legalább néhányat nyomokban tartalmazzon!

 1. Szakértő (iparági, szakmai) Megrögzött elemző, megoldáskereső, probléma mágnes, afféle közösségi hipohander. Aki nem csak saját bajokat talál, de közösségi bajokra is képes megoldással szolgálni, vagy legalábbis a kórképet felvázolja.
 2. Véleményvezér.  Nem csak határozott véleménye van, de figyelnek is rá, fújolnak, vagy tapsolnak az „szinte” közömbös. Akcióival minden esetben reakciót vált ki, azzal is képes befolyásolni, ha nincs véleménye.
 3. Tartalom Generátor Erős közlésvággyal, tömény grafomániával, nem kevés kritikai/probléma érzékkel rendelkező kommunikatív személyiség.
 4. A Megosztó A szó minden és legjobb és legrosszabb értelmében. mert…

 

 1. Egy félautomata fegyver: bármit tesz, vagy nem tesz, az hír érték, gyakran main stream média is átveszi, sőt ilyenkor túl is hájpolja
 2. Hisz ismertsége, és ismeretségi hálójában rejlő lehetőségek túlnyúlnak, a személyes lehetőségeinek a korlátain, egy ponton túl önálló éltre kelnek.
 3. Akciói és reakciói provokatívak, és proaktívak.
 4. Erős érzelmeket kelt „Isten vagy Sátán”

 

Felvetődhet a kérdés, akár a Te fejedben is:

OK! De mi lesz előbb a tojás vagy a tyúk?! – szakértő írja a szakértői blogot, vagy a blog tesz szakértővé?  ~ Szerinted? ~