1. Kevés célod legyen!

Mean Goal Achivement

Több tanulmány is kimutatta, hogy nem tudsz 5-7 dolognál többre fókuszálni egy időben. Bár egyre tapasztaltabb férjként magam is meglepődöm, hogy a feleségem mi mindenre emlékszik, és egyszerre mennyi dologra tud odafigyelni, de azért Neki is vannak korlátai ilyen téren. Na és mit szóljak én… Néha bizony a kevesebb több tud lenni! Ezért határozunk meg a cégünknél minden negyedévre 3 fő célt, amit el akarunk érni. És tilos csalni úgy, hogy egy nagyobb cél valójában 3 másikat foglal magában! Ez a melegágya annak, hogy elveszted a fókuszt, és nem fogsz elérni semmit! Inkább figyelj csak kevés dologra, amiket fejben tudsz tartani, és akkor is el tudsz ismételni, ha álmodból ébresztenek fel!

2. A céljaid legyenek “smart”-ok

A SMART valójában egy mozaikszó, melyet gondolom elég sokan ismertek!

Specific (Specifikus)

Tehát legyen elég jól leírt, körülhatárolt, specifikus :) Na jól elmagyaráztam :) Szerinted az alábbi két cél közül melyik lesz jobban megfogható, és így könnyebben elérhető?

  • A cégünk bevételeit növeljük.
  • Növeljük a cégünk bevételeit 30 %-kal év végéig havonta 10 újabb termék eladásával.

Szerintem érzed a különbséget….

Measurable (Mérhető)

Minden célod legyen mérhető. Egyik korábbi főnököm mondta, hogy legjobban azok a dolgok fognak növekedni, fejlődni, amiket folyamatosan figyelünk, folyamatosan mérünk. És ez teljesen így van. Olyan dolgon nem tudsz változtatni, amit nem mérsz meg! Honnan tudnád, hogy csillapítanod kell a lázad, ha nem is tudod hogy lázad van? Ezt pedig csak úgy tudod meg, ha fogod a lázmérőt, bedugod ahová épp kell, és megméred!

  • Rossz példa: Többet spórolok, mint tavaly.
  • Jó példa: 10 ezer forinttal többet spórolok havonta, mint a tavaly decemberben.

Actionable (Akció orientált)

Na, ez valami olyasmit jelent, hogy ha kitűzöl valami célt magadnak, az meg tudd tenni, végrehajtásra ösztönözzön. Ilyen ékes magyar szavakkal körülírva. Ezt pedig úgy tudod legjobban ösztönözni, ha minden célod egy cselekvő igével kezdődik.

  • Rossz példa: Szeretnék megszerezni egy nyelvvizsgát.
  • Jó példa: Leteszem a középfokú nyelvvizsgát 1 éven belül.

Realistic (Valós, elérhető)

Valós célokat tűzz ki magad elé. Tudd, hogy meddig tudsz elmenni, és tudd azt is, hogy meddig akarsz elmenni. Ha ez a kettő találkozik, akkor az egy szerencsés egyveleg. Óvatosan kell bánni ugyanis a célok meghatározásakor a mértékkel, mivel ha túl kicsire teszed az elvárásokat, akkor nem fogsz fejlődni, ha pedig túl magasra, akkor folyton demotivált leszel amiatt, mert nem sikerült elérned azt, amit elterveztél. Egyik véglet se jó, meg kell találni az arany középutat. Ehhez ismerned kell magad, és gyakorolnod elég sokat. És ne add fel akkor sem, ha nem igazán megy ez az első időkben, hidd el sikerülni fog!

  • Rossz példa: Megmászom a Himaláját, oxigénpalack nélkül. (Kivéve persze ha tapasztalt hegymászó vagy, van felesleges pár millió forintod, vagy legalábbis egy szponzorod aki állja az utad.)
  • Jó példa: Végigmegyek egy 50 kilométeres teljesítménytúrán.

Time-bound (Behatárolt, időhöz kötött)

Minden célod legyen időhöz kötött. Különben úgy elnyúlik mint a rétestészta. Minden cél határidő nélkül csak egy álom. Ahogy mondani szokták, a határidő a legjobb múzsa :) És most nyugodtan mindenki tegye a szívére a kezét, és vallja be, hogy így van ez :) Nekem erről ez a kép jutott eszembe :)

A kreatív folyamat. 1. A munka elindul. 2. Áh, ráérünk, a fene egye meg. 3. Pánik! 4. Az összes munka sírás közben. 5. Határidő.

3. Írd le a céljaid! Olvasd Tovább!…>>