Ha nem tudod, hol kezdjed, amikor a fehér papír frusztrál, vegyél egy nagy levegőt…

A Tartalom a Király!

A Tartalom a Király!

Nem tudom Te hogy vagy vele, de írni, információt megosztani, vagy csak egyszerűen a véleményünket kiadni, egy pimaszul jó dolog. Épp úgy, mint bármely kreatív alkotó munka, ez egyfajta teremtés. Valljuk be, a végén megpihenni se rossz, de maga az alkotó folyamat felemelő érzés…
Igen ám, de eljutni addig, hogy legyen miről írni, na … a pesti kiszólással élve, na, az nem semmi…

 

Én személy szerint, magával a témaválasztással szoktam megizzadni, ááá ez olyan gagyi alap dolog, ez meg olyan érdektelen, amaz meg olyan alap, hogy mindenki tudja… szóval nem ritkán esek ilyen tévhitekbe. Hiába meetingelem szét az agyam, hiába a Bomba, a csoki.. semmi hatása…

Persze vannak alap módszerek, menj és szellőztesd ki a fejed, foglalkozz egész mással, de van, amikor valóban szorít az idő. Most megosztok veled, néhány olyan praktikát, melyet bármely szöveged megírásához, hírlevél, blog poszt, szórólap hasznosítani tudsz.

Akkor csapjunk a lecsóba!

 

Újrahasznosított és Ügyfelek által előállított tartalom kinyerése, és előállítása házilagos módszerekkel!

 

1. Ha már vannak, ügyfeleid, beszélgess velük, mit gondolnak rólad, mit gondolnak az ajánlatodról.

 1. Tudd meg miért vásároltak tőled először.
 2. Hogy miért éltek, vagy, hogy miért nem a következő ajánlatoddal.
 3. Mi az, amit hiányoltak, mi tenné őket motiválttá.

 

2. Ha van listád, e-mail, postai cím, esetleg személyesen ismered őket, kérdezd, meg mi foglalkoztatja, milyen ellenvetéseik, kifogásaik vannak az ajánlatoddal kapcsolatban. Az Ügyfelek által előállított tartalom a hozzáadott előnye az információ szerzés ezen ügyfelek problémájáról, kifogásiról.

 

3. Keresd az utat!

• Kérj visszajelzést e-mailben.  Kérdéseket, észrevételeket, vélemény a termékről vagy bármi más van a fejükben.

• Kezdeményezz párbeszédet a közösségi hálózatokon

• Dobd fel a labdát blogodban!

• Most menj offline. Beszélgess a vásárlókkal az üzletedben. Hívd fel a leghűségesebb ügyfeleid. i

• Beszéld meg az ötleteid a családoddal és a barátokkal, akik nem ismerik az iparágad. Hasonlítsd össze az elképzelésed, és a lehetőségeid, a terved, és az ügyfeleid elvárásait.

 

4. Ha van tartalmad, prospektusod, egy blog vagy egy honlap, akkor valószínűleg az:

 • A tartalmi aranyásás, nem idegen előtted.  Csak azt kell tudni, miről, kinek, mit és milyen stílusban írj. Mindegy, hogy szórólap, vagy kattintás alapú hirdetés, vagy épp egy PR cikkről beszélünk
 • Hasznosítsd újra cikkeid, minden eddigi befektetésed újrahasznosítható. Új megközelítéssel, alternatív hangvétellel, tapasztalatokkal kibővítve.

 

5. Teendő lista: 

• Dolgozd át blog bejegyzéseid, illetve hivatkozz rájuk

• Ellenőrizd e-maileket melyek a kampányokban különösen jól teljesítettek (a magas megnyitási és vagy átkattintási arány), ez nyilván egy izgalmas témát, vagy akut problémát jelez.

 • Vizsgáld felül, dolgozd át, és dobd fel ezeket a témákat más csatornákon, pl. közösségi médiában a jól teljesítő kampányod, vagy hírleveled témáját.

• Vedd a nyomtatott anyagaid, különösen az egyszeri, illetve a speciális ajánlataid. Ami, az offline jól teljesítő ötleteid, valósítsd meg online.

• Használd fel és dolgozd át az online tartalmaid, aktualizáld a küldetésed….

o Cseréld le a “Rólunk” oldalt, ha átfogó cég történet, és hozd létre a Küldetés oldalt

o Vizsgáld felül FAQ-t, és húzz ki néhány kérdést.

 • Ezekből lehet önálló blog poszt, hírlevél, vagy éppen webinárium téma.

6. Hol tedd?

A legtöbb tartalom szinte bármilyen közegből újrahasznosítható, illetve más médiára, illetve csatornára adaptálható.

 

• Vegyünk egy népszerű blog bejegyzésben, és hozz létre ebből egy podcast elemzést, értékelést, magyarázd meg!

• A hozzád címzett kérdésekből, hozz létre egy sorozatot a youtube-n.

• ügyfél kérdések (és a válaszok) a:

 • a következő e-mail hírlevél téma.
 • Hozz létre egy tanulmányt, a legutóbbi piackutatásodról, vagy beruházás elemzésről…

• Hozz létre kedvelt blog posztjaidból E-Bookot. https://www.feedfabrik.com/

 

Figyelem! A tartalom újrahasznosítás nem szóról-szóra másolást jelent! Ne plagizál magad.  Ugyanazt a megfogalmazást több platformon csalódást okoz az olvasónak, és komolyan károsíthatja a SEO –dat is.

Olvass népszerű blogokat.  Keresd, mi módon lehetne újabb megvilágításba tenni.

 

7. Enged szabadjára a fantáziád! Amikor az újrahasznosított tartalom unalmas, fárasztó. Amikor a források kiszáradnak, végül kell a friss tartalom. Minden ötlet, unalmas, egyetlen téma sem jut eszedbe, nem áll össze egy épkézláb mondat sem, nemhogy egy bejegyzés…

A marketing Múzsa, csipkerózsika álmát alussza? – Üdvözöljük a szövegíró klubban- az ötletgyár bejárata:

Ez egy frusztráló helyzet, lehet, amikor úgy érzed kelepcébe estél, itt a határidő a cikket le kell adni, egy hirdetést feladni…  – És ez megöl a marketing mojot.

 

A kreatív gondolkodás a kulcsa, old fel a blokkokat.  Próbáld ki néhány vagy az összes gyakorlatot, hogy létrehozz új ötleteket. Tekints a vállalkozásodra más nézőpontból, mint kezdő vállalkozó, vagy mint egykori alkalmazott, esetleg, mint régen egy sokkal profitábilisabb vállalkozás tulajdonosa.

Szabadulj meg a régi sémáktól, két egyszerű gyakorlat segítségével:

 • Lásd az üzleted, mint szórakoztató és magával ragadó új lehetőség
 • Keverd össze az üzletet a szórakozással.
 • Hagyd abba a dolgod egy percre, és fókuszálj a hobbidra, a gyerekedre, vagy egyszerűen a felhőkre…  Vagy bármire, amit igazán szeretsz.   Ahol a szenvedély van, ott a termelékenység!

8. Elmetérkép

Az elme térkép egy szabad asszociációs vizuális vázlat. Amely segít átlátnod kapcsolatokat, az ötleteid, a lehetőségeid, és a vállalkozásod közt.  Egy-egy új téma, egy-egy sziget, egy ötlet, egy kulcsszó egy-egy hajótörött. Egy könnyen átlátható kapcsolati háló, mely strukturálja a gondolataid, új kapcsolatokat, az új kapcsolatok új lehetőségeket, ezek pedig új ötleteket generálnak.

 

9. Írj szabadon!   

A legtöbb ember elakad a kezdeteknél, többségünknek nehéz elkezdeni, mi legyen a téma, a főcímsor, az alcím…  De ez nem középiskola. Csak kezdjünk el írni, a semmiről. He-he… Adj magadnak egy határidőt, ülj le és írj!  Állíts be egy időzítőt nem tovább, mint 5 perc a sürgetettség érzése képes beindítani a kreatív teremtést! A trükk az, hogy ilyenkor írásban, még ha a szavak nem értelmesek, tán mondatokká sem állnak össze.   Írj így 3-oldalt. akár ostobaságot, csak teljen a papír, nyerd ki a hasznosítható ötleteket.

10. Kapcsolj ki! (MINDENT)    

Környezet kulcsfontosságú, ha készen állsz, hogy összpontosíts.  Készítsd minden szükségeset a közeledbe, addig szellőztess ki, rakj rendet az asztalodon… Szigetelődj el magad a közös zavaró tényezőtől, írás legyen az egyetlen opció! Írásra fel!

 • Ha a TV csábít, vagy a kollégák, a család zavar, menj ki a természetbe.
 • Jelentkezz ki chat-bő, azonnali üzenetküldőkből
 • Jelentkezzen ki az e-maileződből.
 • Hagyd a közösségi hálózatokat
 • zárd be a böngésződ
 • kapcsold ki a telefonod.

 

Ha kell, menj vissza az időben, hozz tollat és papírt.   Jegyzettömb, a penna és pergamen…

11. Másoktól tanulni

A legjobb szövegíró másoktól is szerez ötleteket.  Ez nem azt jelenti, plagizál, hanem egy szellemes főcímet, egy szlogent adaptál, egy témára ráharap…

Tanulj a profiktól, nézegess inspiráló magazinokat, az újságosnál, és ne csak szakmait, hanem főként bulvár és szex lapokat. Figyeld, mi ragadja meg az érdeklődésed? Mi az, ami ellenérzést kelt?

 

12. A újságos stand technika: 

 

Tölts el egy kis időt egy könyvesbolt, kávézó, szupermarket vagy újságosstand környékén.

Böngéssz, és figyelj mások, hogyan böngésznek. Milyen lapokat, hol nyitnak ki. Mit néznek meg először. Hol időznek többet? Mi az, amit meg is vesznek…?

13. Aktualitások

 • Indíts az iparágad híreivel ( kövesd naprakészen: http://www.google.hu/alerts)
 • Olvasd el a versenytársak blogjait (használj RSS olvasót, v Google Readert)

 

14. Kulcskifejezések, trendek

 • Google Adwords: Google AdWords kulcsszó eszköz, amely megmutatja, mi az emberek keresnek:  Rangsorolja keresési kifejezéseket népszerűség alapján.
 • Quintura: quintura.com segít átlátni kapcsolódásokat, átfedéseket, a keresések közt. Quintura címkefelhőben vizuálisan jeleníti meg keresések közötti kapcsolatot kapcsolódó kulcsszavakkal,  ezt használd cikk ötletek gyűjtésére.
 • Közösségi Könyvjelző: oldalak, mint a Digg, Delicious, Reddit StumbleUpon, pearltree.com ahol a júzerek mentik a kedvenc oldalaikat.

15. Megfontolandó kérdések

 

 1. A témát legjobban megfelel kezdő, középhaladó és haladó felhasználók (vagy az ügyfelek)?
 2.  Milyen formában, vagy csatorna a legalkalmasabb: blog bejegyzés, e-mail hírlevél, internetes szeminárium, tanulmány, podcast, youtube videó…? Esetleg többcsatornás kampányt?
 3.  Milyen reakciót vársz?   Letöltés, információ kérés (mail, levél, telefon, online chat, visszahívás regisztráció, azonnali értékesítés, feliratkozás, megosztás, továbbküldés

 

Csak világos célok esetén várhatsz megtérülést!