Mint minden vállalkozásnak egy on vagy offline kisvállalkozásnak is az a célja, hogy profitot termeljen. Kezdőként és kicsiként ez meglehetősen nehéz, főleg a jelen gazdasági környezetben. Viszont mindig vannak ötletek, trükkök, eszközök, amiket érdemes megfontolni, különösképp azokat amik semmibe sem kerülnek, mégis hozzájárulhatnak a vállalkozásunk sikeréhez! Lássunk 5 tippet.

vállalkozás ötlet

1. Az infrastruktúra

A vállalkozásunk kezdeti szakaszában (akár az első néhány évben) ne akarjuk eljátszani, hogy már menő cégként egy szép irodában van az otthonunk. Különösen egy online vállalkozás esetében egy iroda, legyen az bármilyen kicsit vagy olcsó, csupán pénzpocsékolás és ugyebár a tőkénk (a fejünk után) a legnagyobb kincsünk, nagyon kell spórolnunk, pontosabban csak arra kell költenünk ami ténylegesen előreviszi vállalkozásunkat….

Nos, egy iroda nem tartozik ezek közé, fölösleges és nagyon drága. Ha pedig időnként egy-egy fontos partnerrel vagy ügyféllel kell találkoznunk, akkor válasszuk egy szálloda előterét és mondjuk azt, hogy épp felújítják az irodát ha mindenképp mondanunk kell valamit ennek kapcsán. Bár szerény véleményem szerint egy partner nem lehet annyira fontos, ha szempont számára, hogy hol is van a cégünk, aki igazán fontos számunkra az csak arra koncentrál, hogy mit is csinálunk és kik is vagyunk.

2. Networking

Különösen kezdő vállalkozók számár a kapcsolatoknak óriási jelentősége van, de ez olyasmit ami már a fejlődésünk során is elengedhetetlen. Ragadjunk meg minden alkalmat, hogy új embereket, új potenciális partnereket ismerjünk meg. Fókuszáljunk a közösségi médiára, nyilván ez elsősorban a Facebookot jelenti, gyűjtsük a barátokat akikkel beszéltünk. Sose legyünk lusták vagy szégyellősek megragadni az alkalmat, hogy új kapcsolatokra tegyünk szert és ezeket rögzítsük is valamilyen webes eszközzel, ahogy mondtam, Facebook, Gmail címlista, bármi.

3. A profilunk szélesítése ésszerű keretek között

Bevétel-bevétel-bevétel. Csak ez számít, hisz ez vezet el a nyereséghez. Ennek érdekében pedig az induló termékünket – szolgáltatásunkat bizony néha bővítenünk kell. Ha pl. fodrászatunk van és nincs elég vendég akkor legyen természetes, hogy masszázst is szervezünk meg kozmetikát és egyebeket. Ez egy nagyon triviális példa volt, de jól jelzi, hogy mindig, minden apró lehetőséget meg kell ragadnunk. Adott esetben egy webes vállalkozásra ez ugyan úgy igaz. Egyszerű példa, ha egy társkereső oldallal próbálkozunk, de túl távolinak tűnik, hogy havidíjat vezethessünk be, akkor rapidrandi szervezésével kell próbálkoznunk, hisz ez hozhat legalább némi bevételt.

4. Super-User

Ezt az elemet én is csak a forrás szövegben olvastam, de rá kellett jöjjek, hogy nagyon igaz, és láttam is már rá példát. Ha van egy kis szerencsénk akkor adódik majd valaki, egy vásárló-felhasználó akinek nagyon tetszik amit csinálunk, vagy bármilyen okból nagyon elégedett a szolgáltatásunkkal vagy termékünkkel.  A média és a közösségi média, általában az emberek az emberi sztorikra kapják fel a fejüket, a konkrétumokra, Bélának tényleg kinőtt a haja, ez egy értékes információ, az viszont egy nagy lufi, hogy ettől kinő a hajad, ezt senki sem hiszi el, mert csak duma. Tehát ha adódik egy ilyen felhasználó akkor azt meg kell ragadnunk, írjunk róla a websiteunkon, szólaltassuk meg, kommunikáljuk ahogy csak tudjuk.

5. Marketing

Ez általában a leginkább költségigényes és leginkább nehézkes pontja egy vállalkozásnak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy nagyon pontosan megtervezzük és pontosan végrehajtsuk a marketing tervünket. Persze ha valami gond merül fel akkor érdemes variálni. Szintén személyes tanácsom, hogy nagyon figyeljünk oda a fizetett hirdetésekre, ugyanis eszméletlenül sok pénzt lehet veszteni ha pl. rosszul választunk hirdetési formát. Az időtartamhoz között banner megjelenések pl. gyorsabban égetik a pénzt (tök fölöslegesen) mint egy átbulizott éjszaka. Senki sem kattint bannerekre, senkit sem érdekelnek. Ezzel szemben ha adott kattintásszámot vásárolunk azzal már jóval többet kapunk, jóval realisztikusabban és sokkal inkább kifizetődő módon.

Forrás: szokatlanvallalkozasok.blog.hu